Hart van Hof van Twente

8 november 2019

Hart van Hof van Twente 8 november 2019


Delden heeft schoonste winkelgebied van Nederland

Foto: Anko Stoffels

HOF VAN TWENTE - Het schoonste winkelgebied van Nederland 2019 ligt in de gemeente Hof van Twente. Het centrum van Delden kreeg deze prestigieuze titel die jaarlijks wordt uitgereikt door NederlandSchoon.

Het centrum van Delden werd beoordeeld met een gemiddeld cijfer van een 8,5 en dankt de prijs vooral aan het weinige zwerfafval dat men er vond. In totaal 41 respondenten gaven hun cijfer na een rondgang door het centrum, en ook een inspecteur kwam het centrum met eigen ogen bekijken. Saillant detail is dat hij zelfs helemaal geen zwerfafval aantrof. Ook de betrokkenheid van de winkeliers en de gemeente heeft bijgedragen aan de hoge beoordeling voor Delden. Delden won de verkiezing van onder andere de centra van Vlieland en Schiermonnikoog, die respectievelijk op de tweede en derde plaats eindigden.

Eerste prijs
Wethouder Wim Meulenkamp mocht de titel in ontvangst nemen namens de gemeente Hof van Twente. "Een schone omgeving heeft vooral met gedrag te maken van de gebruikers van de omgeving. Als je als Delden de eerste prijs krijgt voor het Schoonste Winkelgebied van Nederland, dan is dat ook de eerste prijs voor de winkeliers, aanwonenden en het winkelend publiek. Dat is natuurlijk top en wij zijn dan ook erg trots op iedereen die bijdraagt aan een schoon winkelgebied!" licht hij toe. Het centrum van Delden mag deze titel gedurende een jaar dragen, tot de volgende verkiezing van NederlandSchoon.

Observatieteams
Delden won deze titel van in totaal 490 winkelgebieden in heel Nederland. Observatieteams werden ingezet om in de winkelgebieden bij bezoekers te informeren. Deze bezoekers gaven voor Delden aan dat er genoeg afvalbakken aanwezig waren, al is de zichtbaarheid ervan in sommige gevallen nog een klein verbeterpuntje. Ondanks dat kwam het centrum als onbetwiste winnaar uit de bus. En dit is indrukwekkend, want NederlandSchoon geeft aan dit jaar de sterkste top 10 te hebben sinds het begin van deze verkiezing, 7 jaar geleden. De finalisten scoorden gemiddeld een 8,2 en het gemiddelde over alle deelnemende winkelgebieden was ook iets verhoogd: een 7,12 ten opzichte van een 7,03 vorig jaar.

Asbestsanering is te merken komende maanden

HOF VAN TWENTE - In de maanden november, december en januari zullen verschillende wegen in Diepenheim en Markelo afgesloten worden voor verkeer. De reden hiervoor is de asbestsanering van bermen langs deze wegen.

De eerste werkzaamheden zijn iets uitgesteld en staan nu gepland voor 11 november. Dit betreft de bermen aan de Pluimersdijk in Diepenheim. In de bermen is asbest aangetroffen en zullen daarom worden gesaneerd. Daarbij wordt de verontreinigde grond verwijderd en vervangen voor een nieuwe, schone laag grond. De gemeente vertrouwt voor deze taak op Projectbureau Bodem Asbest Sanering (BAS), welke asbestsanering uitvoert voor de provincie Overijssel en diverse Twentse gemeenten. De sanering van de bermen aan de Pluimersdijk blijkt een flinke klus. Het projectbureau verwacht hier mee bezig te zijn tot 11 januari 2020. Tot die tijd is de weg afgesloten voor alle verkeer.

Markelo en Diepenheim
Iets later, op 26 november, beginnen soortgelijke werkzaamheden aan de Esweg in Diepenheim en de Postweg in Markelo. Ook hier is asbest aangetroffen in de bermen, wat betekent dat de verontreinigde grond verwijderd moet worden en plaats zal maken voor een nieuwe berm. Projectbureau BAS zal ook deze werkzaamheden op zich nemen op beide plekken. Naar verwachting kan dit project iets sneller worden afgerond. Volgens planning hoopt men dat de Esweg en de Postweg vanaf 24 december weer toegankelijk zijn. Tijdens de werkzaamheden zijn ze afgesloten voor alle verkeer. Vlak voor de feestdagen zijn beide wegen dan weer gereed en begaanbaar.

Toegang voor bewoners
Bewoners aan zowel de Esweg en Pluimersdijk in Diepemheim en de Postweg in Markelo zijn al eerder met een brief op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. Hierin is ook vermeld wat dit betekent voor de toegankelijkheid naar de percelen van deze wegen.

Jaargang: 1 • Nr 042• Wk 45

Gratis Wintercheck bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 9 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Veel ervaring
Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Afgelopen jaar vierden zij het 40-jarig dealerschap. Sinds dit jaar is autobedrijf Zuithof specialist van Suzuki. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staan voor u klaar bij de controledag!

Column

Wond

Het was mijn laatste dag op de lagere school, na de vakantie ging ik naar de mulo in Grootegast. Ik zat bij meester Strating in de klas. Hij woonde naast de school. Zo was er altijd toezicht, ook als de school gesloten was. Volgens mij waren de pauzes die dag iets langer en dat kan ik me voorstellen. We waren op het plein aan het voetballen. Ik maakte een behoorlijke zwieper en viel in het zand, beide knieën kapot en er zat veel zand in de wond. De volgende dag was de rechterknie ontstoken. Van onze huisarts, dokter Dekker, kreeg ik een zalfje en moest ik op twee stoelen gaan zitten. Twee weken vakantie naar de knoppen. Maar het werden er drie, vier met steeds een ander zalfje, dat niet hielp. “Hoe lang heeft die jongen nog vakantie?”, vroeg mijn vader. “Nog twee weken”, zei mijn moeder. “Kom”, zei hij tegen mij, “We gaan naar Grootegast.” Pa pakte zijn melkfiets waarop hij naar Visvliet ging om de koeien te melken, voorop kon een melkbus staan en achterop een tweede.
Bij de huisarts meldde hij zich aan de balie, bij de echtgenote van dokter Dekker. Geen zachtzinnig type, die dokter, maar hetzelfde gold ook voor zijn echtgenote. Toen wij aan de beurt waren. “Hoe lang heeft hij nog vakantie?”, vroeg de dokter, terwijl hij naar een kast liep en daar een pot zalf uithaalde, “Twee weken? Probeer dit maar.”, zei hij. Twee dagen later liep ik weer normaal.
In Enschede ettert al twintig jaar een wond. De mensen, die er het meest mee te maken hebben gehad, praten er niet over. Het is voor sommigen taboe. Twintig jaar geleden 13 mei 2000 zijn er doden gevallen, er zijn mensen alleen achtergebleven. Er zijn kinderen, die zonder vader opgroeien. Er is een woonwijk verwoest. Mensen die gedwongen hun mond houden. Die dingen hebben gezien waarover ze niet mogen praten. Dan vallen ze stil. Lopen weg.
Enschede heeft een etterende wond, midden in een parkje, in een nieuwe woonwijk. Een wijk die tot 13 mei 2000 niet bestond, maar door ontploffend vuurwerk een naam kreeg; Roombeek. En een monument. Het goede aan het park en het monument zijn de namen. Als je de namen wilt zien en lezen, dan kan dat. Ze staan op het monumentje. Sommige slachtoffers zijn alleen een naam; ze zijn letterlijk weggevaagd. De achterblijvers moeten het ermee doen. De naam en herinneringen hebben ze, maar ze hebben geen antwoord op vragen als: “Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe is hij om het leven gekomen? Hoe leef jij verder?” Het gaat niet meer om de schuldige; de man of vrouw met het eerste vuurtje, het gaat om het hoe. In Enschede heerst een sfeer van schaamte en schuldgevoelens, maar niemand kent het hele verhaal. Voor sommigen is Enschede een gevangenis, want ze kunnen niet weg. Er moet nog een aantal zaken afgemaakt worden.

Jan Visser

Ik ben Bram Mieras en geef vanaf 18 november a.s. een cursus ’Praten over Poëzie’ bij de Volksuniversiteit in Hengelo.


Met de stripboekjes van Flipje Tiel is het zo’n beetje begonnen: rijmende verhaaltjes. Ook de christelijke “versjes” die ik elke zondag uit mijn hoofd leerde, omdat ik ze misschien op maandagmorgen zou moeten opzeggen, hebben mijn gevoel voor rijm, metrum en beeldspraak ontwikkeld. En natuurlijk de popmuziek in mijn tienertijd. Het prachtige gedicht Het carillon, van Ida Gerhardt, dat ik op het eindexamen moest voordragen en bespreken. De studie Nederlands in Amsterdam met een afstudeerscriptie over de poëzie van Geerten Gossaert en daarna decennialang in de lessen Nederlands gedichten analyseren en er met leerlingen over praten. Mijn interesse voor gedichten is alleen maar toegenomen en het is mij steeds duidelijker geworden wat een belangrijke rol poëzie speelt en kan spelen in de levens van mensen. Geen wonder dat bij ingrijpende gebeurtenissen en indrukwekkende ervaringen, geboorte en dood, liefde en angst, poëzie zich laat horen. Het praten over poëzie is niet alleen leerzaam en leuk maar vooral ook verrijkend doordat je samen nadenkt en praat over je eigen leven, de ups en downs en de waarde ervan.

Bram Mieras
www.volksuniversiteit-
hengelo.nl

Nivon-lezing over de alg. begraafplaats

HENGELO - Op 14 november zal Hengelo-kenner Marinus van Rooy een lezing verzorgen bij Nivon aan de Lodewijkstraat.


De lezing gaat over de oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat in Hengelo. Deze begraafplaats uit de 14e eeuw is sinds 1975 een Rijksmonument. Het is één van de oudste begraafplaatsen van ons land. Veel Hengeloërs zijn onbekend met de geschiedenis van de begraafplaats, die nauw samenhangt met het Huis Hengelo. Aanvang is om 14.00 uur en de entree kost 2 euro, inclusief koffie/thee in de pauze.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Nivon-lezingen en meer op: www.hengelo.nivon.nl

Bijeenkomst NAH met een gastspreker

DEURNINGEN - Op 19 november is er een bijeenkomst van NAH Oost. Een ervaringsdeskundige zal deze avond vertellen over haar ervaringen met NAH en haar behandeling in Utah, Amerika.

U heeft wellicht al eens gehoord over een behandeling voor hersenschuddingen in Amerika. De kliniek Cognitive FX wordt de afgelopen maanden herhaaldelijk genoemd in de media en krijgt zelfs de titel "Wonderkliniek". De resultaten worden verbluffend genoemd. Steeds meer mensen reizen af naar Utah, onder wie nu ook mensen met ernstiger Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Gastspreker
Stéphanie Danel, gastspreker op 19 november, maakte 6 maanden geleden ook deze reis en vertelt tijdens deze bijeenkomst over haar opgelopen hersenletsel, over haar revalidatie in Nederland en over haar behandeling en ervaringen bij Cognitive FX in Utah. Hoe gaat het nu met haar? Ook zal haar partner aanwezig zijn om zijn ervaringen als naaste te delen.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 19 november bij Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 8 in Deurningen. De bijeenkomst is van 19.30 uur tot 21.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur. U kunt zich vóór 13 november 2019 aanmelden door het aanmeldformulier op de website www.nah-oost.nl in te vullen of door een mail te sturen naar Petra Baks via
administratie@nah-oost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH €5,- , betrokkenen €7,50 en professionals €10,-. Pinnen is niet mogelijk.

A'j eenn hoond howt,
loopt de aandern ook vot.

Maandag 11 nov. 10.00 uur

Winterfair bij De Borkeld

Foto: E. van den Belt.

RIJSSEN – Bij Zorgboerderij de Borkeld aan de Borkeld 1a te Rijssen wordt donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 november weer de groots opgezette Winterfair gehouden. De entree is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.


Jan Boertje van de organisatie zegt dat er veel te beleven is op het "mooiste en gezelligste evenement van Twente." Er zijn minstens 70 standhouders. Voor de kinderen is er pijl-en-boogschieten, een levensgroot dartbord en er kan een rondrit met een brandweerauto worden gemaakt. Er is van alles te eten, te drinken en te proeven. In de gezellige overdekte koffietent met veel zitplaatsen kan worden bijgepraat onder het genot van koffie met lekkers.
Een gedeelte van de verwarmde tent wordt ingericht als Bruidsplein. Volgens Jan Boertje komen er een aantal standhouders rond het thema Trouwen zoals Bruidsmode, maatpakken voor de mannen, een bloemist, een fotograaf voor een trouwreportage en een juwelier voor de trouwringen.

Goed doel
De opbrengst van de Winterfair gaat naar het goede doel. "Het geld gaat naar mensen met een verstandelijke beperking en de ouderendagbesteding op Zorgboerderij De Borkeld. Met dat geld kunnen we iets extra's kopen zoals een snoezelbadkamer voor onze bewoners op de woonlocatie." De Winterfair trok vorig jaar rond de 10.000 bezoekers. "Maar liefst 180 vrijwilligers zijn drie dagen lang in touw met het inschenken van koffie, het bakken van oliebollen en pannenkoeken. Ook het bedrijfsleven heeft zich d.m.v. sponsoring dit jaar weer niet onbetuigd gelaten. We zijn heel erg blij met zo veel steun van iedereen. Het stimuleert ons om er ook dit jaar volop tegenaan te gaan." De sfeer is altijd goed op de winterfair. "Heel gezellig en de saamhorigheid is voelbaar. We hebben goede hoop dat er ook dit jaar weer veel mensen komen. We laten het concept dan ook ongewijzigd: bezoekers mogen gratis het terrein op en overal in, maar wie met de auto komt betaalt 2 euro. Dat geld is ervoor om de parkeerweilanden na de fair weer in orde te maken."

Informatie
De Winterfair is donderdagavond open van 16.00 tot 21.00 uur, vrijdagavond van 16.00 – 22.00uur en zaterdag van 10.00 tot 16 uur. Er is 1100 vierkante meter verwarmde beursvloer. "Laat het weer ons in steek, dan is het toch nog goed toeven op de winterfair," zegt Jan Boertje. Uitgebreide informatie over de route en andere zaken is te vinden op de website www.winterfairde
borkeld.nl
Foto: fotorijssen.nl

Beste Italiaan van Nederland: Lab26 Aperitivo Club

HENGELO - Elk jaar organiseert het blad Italië Magazine een verkiezing voor restaurant van het jaar. Het magazine is geheel gericht op Italië en ook het heerlijke Italiaanse eten. Het restaurant dat deze verkiezing wint, mag zich dan ook terecht het beste Italiaanse restaurant van Nederland noemen. En dit jaar is dat het Hengelose Lab26 Aperitivo Club geworden.

Lab26 heeft al jaren ervaring in de catering, maar dineren in het restaurant kan pas een jaar. De gerechten van Lab26 worden door Fabio Panissidi bereid met de beste ingrediënten. Deze worden speciaal in Italië bij kleine gespecialiseerde producenten in Italië gehaald en wekelijks komt er nieuwe aanvoer naar Nederland. Het contact met deze producenten en het exporteren ervan naar Nederland heeft Fabio in de zeer vertrouwde handen gelegd van zijn ouders die nog steeds in Italië wonen. Met zo'n hoge kwaliteit aan ingrediënten is het niet zo verwonderlijk dat Lab26 op de eerste plaats is geëindigd in de verkiezing van het Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2019.

Fabio
In de keuken van Lab26 staat Fabio Panissidi. Door het werken met paarden kwam Fabio in veel landen. Uiteindelijk heeft de ruitersport deze Italiaan naar Hengelo gebracht. Het grote gemis vond hij toch wel het gebrek van de Napolitaanse keuken met verse producten, zoals hij die kende van thuis. Het was voor hem dan ook niet meer dan logisch om na de paardensport verder te gaan in de culinaire wereld. Nu kunnen ook de Hengeloërs genieten van deze heerlijke gerechten; van zowel de traditionele gerechten als de nieuwe combinaties en bereidingen die in de keuken van Fabio worden uitgevonden.

Huiselijk
Het restaurant is een plek waar er genoten kan worden van geselecteerde wijnen, huisgemaakte limoncello en de Napolitaanse keuken. Het restaurant is uniek met het concept waarbij interieur, lifestyle en Italian food samen komen. Neem plaats aan de design meubelen en geniet van de huiselijke omgeving. Laat u verrassen en kom genieten bij Lab26 Aperitivo Club aan de Drienerstraat 24-26 in Hengelo. Kijk op www.lab26.nl voor wat Fabio u te bieden heeft op het gebied van catering en dineren.

FC Twente speelt komende zondag thuis tegen PEC Zwolle

ENSCHEDE - Zondag ontvangt FC Twente PEC Zwolle in De Grolsch Veste, aftrap 14.30 uur.

QKaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 10,- (Kidsclub en Young Reds) en vanaf € 22,50 (voor volwassenen). Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (van maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur) Wat zijn de prijzen? Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20 euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10 euro. (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken.

Kom ook!
FC Twente hoopt zondag weer veel supporters te mogen verwelkomen om het eerste elftal naar sportief succes te schreeuwen! Bent u ook weer van de partij?

Alle aapjes genieten bij Monkey Town!

ENSCHEDE - Kinderen willen graag leuk kunnen spelen; lekker de aap uithangen met uitdagende speeltoestellen. En als ouder wilt u graag dat ze dit doen in een veilige, aangename omgeving waar u er goed toezicht op kunt houden. Het nieuwe Monkey Town in Enschede combineert zowel de wensen van ouders als kinderen in een geweldige, overdekte speelvoorziening.

Binnenkort opent Monkey Town de deuren van het ruim 2.400 vierkante meter grote speelparadijs aan het Colosseum 82. Dit biedt veel vermaak voor kinderen in alle leeftijden. Eerder was er ook al kortstondig een vestiging van Monkey Town, ontstaan uit een overname van een slechtlopende zaak. Helaas sloot Monkey Town toen al relatief snel haar deuren. Monkey Town heeft landelijk ruim 42 vestigingen; een terugkeer naar Enschede was dan ook een logische stap. De gloednieuwe vestiging is een welkome aanvulling op het speelaanbod in de regio. De eigenaren van de nieuwe Enschedese vestiging exploiteren ook vijf succesvolle Monkey Town-vestigingen in Delft, Gouda, Bleiswijk, Sliedrecht en Apeldoorn.

Veel te bieden
Monkey Town pakt groots uit voor deze nieuwe vestiging; er komen enkele unieke aspecten waar zowel kinderen als (groot)ouders van zullen genieten. Zo is er een grote peuterzone voor de jongste bezoekers, waar ze veilig kunnen spelen. De oudere kinderen kunnen als ware apen genieten van de uitdagende speeltoestellen in het Funhouse.

Trampoline park
Voor de echte acrobaten is er ook een trampoline park met diverse grotere trampolines. Hier kan men ook de leukste trucs uithalen zoals salto's, dankzij de schuin geplaatste trampolines tegen de wand.

Lasergame
Een bijzondere toevoeging in het speelaanbod is het lasergamen onder het grote speeltoestel. Dit combineert beweging met een stukje spanning en tactiek. Bij elk regulier kaartje is ook een potje lasergame inbegrepen; u betaalt dus niets extra.

Ouders genieten ook
Wat Monkey Town uniek maakt ten opzichte van andere speelgelegenheden is de grote aandacht voor ouders. Naast gratis parkeren hebben ouders ook gratis toegang. Er is veel zitruimte, zodat zij kunnen ontspannen terwijl de kinderen zich vermaken. U geniet ook samen van een heerlijke maaltijd of tussendoortje dankzij de uitgebreide menukaart in het horecagedeelte.

Binnenkort open
Monkey Town zal binnenkort haar deuren openen; een exacte datum is nu nog niet te geven. Voor de grote opening volgt ook nog een operationele testdag, waarbij alle onderdelen van de nieuwe vestiging grondig getest worden. Zo is Monkey Town straks klaar voor de geweldige Grand Opening! En: u kunt hier met uw (klein)kind bij aanwezig zijn.

Gratis kaarten
Monkey Town geeft 50 gratis kaarten weg om bij de Grand Opening aanwezig te zijn op een nader te bepalen datum. Kaarten zijn alléén op deze dag geldig; kunt u niet dan vervalt de prijs. Om kans te maken op kaarten stuurt u een email met uw naam en telefoonnummer naar prijsvraag@dwfmediamakers.nl.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Monkey Town Enschede en een preview op Facebook: @enschedemonkeytown.

Heracles Almelo dit weekend thuis tegen VVV-Venlo

Foto: Stan Wissink

ALMELO - In eigen huis neemt Heracles Almelo het komend weekend op tegen VVV-Venlo. De aftrap van het duel is om 20.45 uur.

Tegen de Venlonaren kan de ploeg van trainer Frank Wormuth zich revancheren van de nederlaag van afgelopen weekend. In Waalwijk werd met 2-0 verloren van RKC Waalwijk. Ondanks de nederlaag staat Heracles Almelo nog altijd op een (gedeelde) zevende plaats op de ranglijst. Kaarten voor Heracles Almelo – VVV-Venlo zijn te koop via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop van de club op Erve Asito. Kaarten zijn er vanaf €16,50 per stuk. Voor kinderen, jeugd en zestigplussers geldt een aantrekkelijk lagere vanaf-prijs.

FC Dordrecht volgende bekertegenstander Heracles Almelo

Foto: Stan Wissink

ALMELO - In de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker moet Heracles Almelo zien af te rekenen met FC Dordrecht. De wedstrijd tegen de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie wordt op woensdag 18 december gespeeld op Erve Asito. De aftrap is om 19.45 uur.

Heracles Almelo bereikte de tweede ronde van het bekertoernooi door in de eerste ronde thuis met 4-3 te winnen van RKC Waalwijk. Informatie over de kaartverkoop voor het duel tegen FC Dordrecht volgt binnenkort.

Lennart Czyborra Eredivisie Talent van de Maand

ALMELO - Lennart Czyborra is door de Eredivisie verkozen tot Speler van de Maand Onder 21.

'De 20-jarig everdediger heeft dit seizoen nog geen minuut gemist en kan terugkijken op een uitstekende reeks', schrijft de Eredivisie over de prestaties van de Duitser in de wedstrijden tegen FC Emmen (2-0), PEC Zwolle (4-0) en Feyenoord (1-1). De Eredivisie zag Czyborra 'een hoofdrol opeisen in de wedstrijd tegen Feyenoord door twee keer de bal van de doellijn te halen'. Daarnaast maakte hij in oktober een goal. Ook veroverde hij 32 keer het balbezit, maakte 11 intercepties en won 20 van zijn 32 persoonlijke duels.

Cursus kunst- geschiedenis

HENGELO - Op dinsdag 12 november start de cursus 'De Mens in de Kunst' in de bibliotheek Hengelo (Beursstraat 34).

Deze korte cursus kunstgeschiedenis gaat over de manier waarop de mens is verbeeld en behandeld in de twintigste eeuw door diverse kunstenaars en stromingen. Kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra geeft de lessen op 12, 19 en 26 november van 19.00 uur tot 21.30 uur in de bibliotheek. De vierde les bestaat uit een rondleiding in Rijksmuseum Twenthe (datum in overleg met de cursisten). De kosten bedragen 75 euro voor museumkaarthouders, 85 euro zonder museumkaart. Dit is inclusief koffie/thee en documentatie. Voor meer informatie kijkt u op www.bibliotheekhengelo.nl. Aanmelden via: miranda
nieuwenhuis@live.nl.

Herfstconcert

GOOR - Accordeonvereniging Kunst Na Arbeid viert volgend jaar haar 90-jarig jubileum. De voorbereidingen voor het jubileumconcert (zaterdag 3 oktober 2020) zijn in volle gang.

Ondertussen vindt eerst een uitwisseling plaats: The Squeezebox Devils" uit Osterholz-Scharmbeck (nabij Bremen) komen op bezoek in Goor! Een jaar nadat K.N.A. zelf met de bus naar Duitsland vertrok voor het eerste uitwisselingsconcert. Tijdens dit herfstconcert laten vier verschillende orkesten van zich horen: van licht klassiek tot popmuziek. Gezamenlijk sluiten ze de avond af met spannende muziek uit "Mission Impossible". U bent op 9 november van harte uitgenodigd in de theaterzaal van de Reggehof (De Höfte 5). Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 7,50 inclusief 1 consumptie.

8 / 12

Achtervolgd door herinnering

OLDENZAAL - In een gunstig scenario lukt het de meeste mensen om nare gebeurtenissen, waar we allemaal mee te maken krijgen in het leven, op een goede manier te verwerken. Dat houdt in dat de herinnering draaglijk wordt, dat je er naar kunt kijken zonder dat je torenhoog in de emotie schiet of erg hoge spanning ervaart. Dit lukt helaas niet altijd.

Niet elke gebeurtenis wordt bij iedereen op dezelfde manier verwerkt. In sommige gevallen is een gebeurtenis, of een reeks gebeurtenissen, zo heftig dat het je blijft achtervolgen. Je merkt dat je, ondanks dat het gevaar geweken is, nog schrikachtig bent, flashbacks ervaart of emoties je blijven overvallen. In zo'n geval kan EMDR therapie mogelijk uitkomst bieden.

Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) lijkt een direct effect te hebben op de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Tijdens een EMDR sessie worden oogbewegingen gestimuleerd die lijken op het proces in onze nachtelijke REM slaap. De 'normale' werking van de hersenen om informatie te verwerken wordt op deze manier weer opgestart. Het doel van EMDR is de hevige emotionele lading van de herinnering te doen laten zakken zodat iemand minder gespannen, emotioneel en meer neutraal naar de herinnering kan kijken.

Breed inzetbaar
Aanvankelijk werd EMDR vooral toegepast bij mensen die last hadden van traumatische herinneringen, maar gebleken is dat EMDR ook toegepast kan worden bij meerdere klachten zoals angstklachten, onverwerkte rouw, stress, fobieën en ander soort klachten.

MARLE Praktijk
MARLE Praktijk voor psychosociale therapie biedt onder andere EMDR therapie aan. Voorafgaand vindt er altijd een intakegesprek plaats waarin onderzocht wordt welke therapie ingezet dient te worden. In geval van complexe (trauma gerelateerde) problematiek wordt, indien nodig, doorverwezen naar specialistische zorg. MARLE Praktijk voor psychosociale therapie is gevestigd aan de Zilverschoon 151, 7577 BW in Oldenzaal. Email: info@marletherapie.nl of bel: 06-18 30 74 63.

Haal de griepprik

TWENTE - De GGD Twente adviseert mensen om de griepprik te halen. Hoewel de griep voor de meeste mensen niet gevaarlijk is, kan het wel verstandig zijn om de griepprik te halen. Zeker wanneer men werkzaam is in de zorg of vaak in contact komt met kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken kan dit verstandig zijn.

Diverse kwetsbare groepen krijgen zelf al oproepen om de griepprik te halen bij de huisarts. Zoals hartpatiënten, mensen met longziekten of diabetes. Daarnaast kan het ook voor mensen in hun omgeving verstandig zijn om zich te laten vaccineren; zij vormen zo ook weer een eigen beschermende buffer. Ook voor werkenden kan het verstandig zijn om de griepprik te halen. Dit voorkomt namelijk de gebruikelijke bedrijfs-epidemie waarbij collega's elkaar aan blijven steken. De griepprik is weliswaar nooit honderd procent effectief, maar het zorgt er wel voor dat een eventuele besmetting minder erg is dan wanneer men geen griepprik had gehaald.

Werken in de zorg
Wie werkt in de zorg kan vaak via de werkgever een griepprik halen. Zorgpersoneel kan zo ook voorkomen dat ze kwetsbare patiënten en zorgontvangers besmetten.

Goed advies
Hebt u vragen over de griepprik of hebt u geen oproep ontvangen en wilt u wel de griepprik ontvangen? Neem dan contact op met uw huisarts voor goed advies. Kijk ook op www.ggdtwente.nl voor meer informatie.

Column: Kuiernat

OLDENZAAL - De column Zwiegöllie van vorige week heeft veel positieve reacties opgeleverd. We moeten juist de stilte en de schaamte rond de ziekten Alzheimer en dementie niet verstoppen, zo schrijft de heer N uit Oldenzaal. Ja meneer N, met u scharen zich ook andere Oldenzalers zich achter het standpunt dat wij dit thema onder de aandacht moeten blijven houden en geen verstoppertje moeten spelen wanneer iemand uit onze omgeving wordt getroffen door Alzheimer of dementie.

Het bewust worden van en het herkennen van dementie kan ons helpen bij de beeldvorming, hoe wij moeten handelen en kunnen omgaan met de medemens, die is geraakt door deze ziekte. Door er over te praten met anderen kunnen we uit het donker treden en in het licht komen te staan.

In dat licht gezien, worden wij in staat gesteld, begrip op te brengen en geduldig te zijn en te blijven in de dagelijkse ervaringen. Afgelopen maandag waren de vrijwilligers van de Mariahof samen met bewoners en ook dementerende bewoners van de Zorggroep Sint Maarten bijeen in de Plechelmus Basiliek, om samen te bidden en te zingen. En zingen deed ze, Mw L.V, 101 jaar. Met gesloten ogen zong ze en wij waren stil, heel stil. "Wij groeten u o Koningin Maria".

Zo mooi, zo zacht en zo ontroerend zong ze dat ik een traantje weg moest pinken en ik niet alleen. Ze maakte ons deelgenoot van wat dementie al zo teweeg kan brengen, ook in goede zin. Het was voor mij en andere vrijwilligers een emotionele ervaring die tot verrijking zal leiden.

Zingen is een goede therapie niet alleen voor de dementerenden maar ook voor u en ons, de vrijwilligers die in het omgaan met de dementerenden al meezingend de zorg kunnen verlichten. Terug uit de basiliek in de Mariahof bij de koffie hebben we er met elkaar over gesproken en gezegd dat wij als vrijwilligers ons zullen blijven inspannen voor de dementerende medemens. Aangemoedigd door een onbekende gulle gever, ik kreeg een flesje kuiernat van distilleerderij Berghorst uit Hengelo ook de producent van Zwiegöllie, om te blijven praten en vooral om te blijven schrijven over dementie.

Ik blijf er over praten, in de kerk, op het werk, in de kroeg, in de winkel, 's avonds laat en 's morgens vroeg. Ik beloof dat ik het blijf uitdragen in woord en geschrift en ik spreek de wens uit dat u meedoet in Oldenzaal. "Oldenzaal de stad waar mensen met dementie meedoen". Mijn likeur keuze is gemaakt, ik houd het op: Kuiernat.

Kaatjeknip 30 oktober 2019
Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Campagne Nederland Leest in Bibliotheek Hengelo

HENGELO - Van 1 tot en met 30 november is het tijd voor Nederland Leest 2019. De grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. Dit jaar draait het om duurzaamheid.

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden? Daarover praten we met elkaar op de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.

Cadeautje

Vanaf 1 november ligt er voor elke bezoeker van de Bibliotheek een cadeautje klaar! Kom deze maand langs en neem gratis het boek 'Winterbloei' van Jan Wolkers mee. Natuurmens Wolkers is een van de meest geliefde Nederlandse schrijvers. Zijn mooiste natuurverhalen zijn speciaal voor Nederland Leest gebundeld in dit geschenk. De natuur is voor Wolkers altijd de belangrijkste inspiratiebron geweest. Hij kon er zijn angsten bezweren en scheppen door te tekenen, schilderen en schrijven over wat hij zag. De verhalen in Winterbloei worden vergezeld door actuele columns van Aaf Brandt Corstius. Zij geeft luchtig stof tot nadenken bij haar eigen dagelijkse, duurzame dilemma's. Ronald Giphart schreef het voorwoord. Het geschenk is ook beschikbaar als grootletterboek (enkele exemplaren).

Lezing

Op 26 november geeft klinisch fysicus Arie van 't Riet een lezing. Hij gebruikt röntgenstralen om het kwetsbare binnenste van bloemen en dieren vast te leggen. Het resultaat is een compositie waarin je het geraamte van flora en fauna ziet. Zijn werk is te bewonderen in het boek 'Binnenstebinnen', Jan Paul Schutten schreef de tekst. Kaarten reserveren (gratis):
www.bibliotheekhengelo.nl.

Online leesclub

Om mensen kennis te laten maken met samen lezen, organiseert boekensite Hebban in samenwerking met de Nederlandse bibliotheken online leesclubs om het geschenkboek te bespreken. Iedereen kan zich aansluiten: www.hebban.nl/spot/neder
landleest-Hengelo.

Succes Taekwondo

HENGELO - Afgelopen zaterdag vond de 22e Euregio Cup 2019 plaats in Nettetal in Duitsland. Coach Thijs Oude Luttikhuis van Taekwondo Luttikhuis ging met negen deelnemers naar Duitsland voor deze mooie krachtmeting.

In totaal kwamen er 250 deelnemers naar het toernooi; een mooi aantal en nog vroeg in het seizoen. De deelnemers aan dit toernooi kwamen uit Nederland, België en natuurlijk Duitsland.

Jessie Vorderman
Jessie Vorderman uit Hengelo moest haar eerste partij tegen Duitsland, die ze gewonnen heeft met 8 – 2. In de finale trof ze Nederlandse Indi Rozema. Deze partij wist ze heel gecontroleerd te winnen met mooie hoofdtreffer, zowel in de aanval als met counters. Een hele mooie partij met een mooie uitslag, 20 – 5 en goud voor Jessie.

Ted Brilhuis
Ted Brilhuis uit Oldenzaal won zijn eerste partij met maar liefst 28 – 11 tegen Duitsland. Vervolgens moest hij tegen de Nederlander Damon Worm. Hierin kwam Ted achter en het was een lastige partij. Hij wist de partij naar zich toe te trekken en won nipt met 5 – 4. In de finale was Duitsland weer de tegenstander, een jongen die erg sterk was met zijn voorste been. In eerste instantie leek het fout te gaan en kwam Ted met 7- 1 achter. Toch wist hij terug te knokken naar 7 – 7. Hij kreeg een kleine voorsprong, die hij vast wist te houden. Vlak voor het einde wist de Duitser nog gelijk te maken. Met nog ongeveer 5 seconden op de teller wist Ted nog te scoren en de finale uiteindelijk met 14 – 12 te winnen. Ook voor Ted, een zwaar bevochten eerste, maar verdiende, plaats.

Luke Brink
Luke Brink uit Hengelo moest zijn eerste partij tegen Duitsland en won deze overtuigend met 19 – 8. In de finale trof hij weer een Duitser en dit was een makkelijke partij met een monster uitslag, 50 – 13. Deze partij werd na de tweede ronde beëindigd wegens een te groot puntenverschil. De een na de andere hoofdtreffer maakte hij en ving zijn tegenstander mooi op met zijn voorste been. Met een goed resultaat hebben de deelnemers dit internationale toernooi weten af te sluiten.

Uitslagen
1e Plaats, Goud:
Luke Brink uit Hengelo, Junioren B mannelijk -45 kg, Klasse II. Jessie Vorderman uit Hengelo, Junioren A vrouwelijk -55 kg, Klasse I. Ted Brilhuis uit Oldenzaal, Senioren mannelijk -68 kg, Klasse I. 2e Plaats, Zilver: TJ David Richard uit Almelo, Junioren C vrouwelijk -47 kg, Klasse I. Jaden Rumokoy uit Almelo, Junioren A mannelijk +78 kg, Klasse I. Mory Cisse uit Wierden, Senioren mannelijk -80 kg, Klasse I. 3e Plaats, Brons: Lewis Rumokoy uit Almelo, Junioren C mannelijk -39 kg, Klasse I. Pascal Niks uit Almelo, Senioren mannelijk -80 kg, Klasse I

ELLEN Stoffen: Laatste weken van het jaar

HENGELO - De feestdagen staan weer voor de deur en voor deze periode hebben wij ook van alles in huis om mooie dingen te maken.

De elfde van de elfde is het begin van de carnavalstijd en om hiervoor iets te maken kun je de volgende stoffen gebruiken: velours de panne, satijn, vilt, dirndl blokjes & bloemetjes, Schotse ruiten, fluweel, organza, nep bont met dierenprints, polka dot stippen en nog veel meer.

Sinterklaasfeest
De volgende datum is 5 december. Hiervoor hebben wij verschillende gouden & zilveren bandjes, pietenveren en stof voor een Pieten- of Sinterklaaspak op voorraad.

Kerst en oud & nieuw
Dan gaan we alweer naar het einde van het jaar met de kerstdagen en de jaarwisseling. Voor deze dagen hebben wij veel katoenen kerststoffen in ons assortiment om met bijvoorbeeld servetten en tafellopers een mooie tafel te dekken in combinatie met een tafellaken van damast. Ook worden de kerststoffen voor quilts, kerstboomversieringen, kerstklokken en verschillende andere knutseldoeleinden gebruikt. Voor een mooie jurk, trui, broek, rok of een lekkere warme mantel hebben wij ook diverse stoffen in verschillende samenstellingen en kleuren in onze winkel liggen.

Wij heten u van harte welkom in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 in Hengelo en wensen iedereen fijne, gezellige en creatieve laatste weken van 2019 toe.

Hartverwarmende actie

HENGELO - Mixed Lions Club Hengelo en de Voedselbank Midden Twente slaan de handen ineen voor een hartverwarmend Sinterklaas-initiatief. Ook dit jaar zijn in Hengelo, Borne en Goor nog altijd 172 kinderen afhankelijk van de Voedselbank.


Daarom is het weer mogelijk om banket- en chocoladeletters te bestellen voor het goede doel via www.mixed
lionsletteractie.nl. Online bestellen is mogelijk tot en met 20 november. Dankzij de opbrengst kunnen kinderen (4-12 jaar) van de Voedselbank in Hengelo, Borne en Goor worden verrast met mooie bordspellen en wat lekkers zodat ook zij een leuk sinterklaasfeest hebben. Zo maken we samen vele Twentse gezinnen blij!
Ieder bedrijf of particulier, uit de omgeving Hengelo, kan via Mixed Lions Club Hengelo de ambachtelijke chocolade- of banketletters bestellen om mee te helpen het doel te realiseren. De chocolade- en banketletters worden gemaakt door Banketbakker Gustaf in Hengelo. De kosten voor de ambachtelijke chocoladeletters (melk, wit, puur) zijn € 5,95 tot € 7,50. Een S-banketletter kost € 8,25 en een zakje chocoladeletters is € 7,25. Er zijn geen bezorgkosten bij bestellingen boven de 100 euro (op 1 afleveradres). Uitlevering van bestellingen die gedaan zijn vóór 11 november vindt meestal plaats in de week van 25 november (in Hengelo, eventuele grote bestellingen in Enschede). Bij bestellingen gedaan tot 25 november vindt levering in overleg plaats. U kunt uw bestelling afhalen bij Banketbakker Gustaf aan Wemenstraat 61 in Hengelo. Letters kunnen in overleg tegen meerprijs bezorgd worden.

100% naar goede doel

Het geld dat door de Mixed Lions Clubs wordt ingezameld gaat voor 100% naar het goede doel. Banketbakkerij Gustaf doneert 25% van de omzet op chocolade/banketletters. De kosten van de organisatie dragen de Lions volledig zelf doordat de leden zich inzetten en contributie betalen. Alle producten zijn handgemaakt. De chocoladeletters zijn bovendien gemaakt van verantwoorde Callebaut Finest Belgian Chocolate. U steunt bij aankoop zodoende ook de plaatselijke cacaoboeren in West-Afrika.

Donaties

U kunt ook meehelpen door een donatie over te maken naar: NL93 RABO 0397 5456 06 ten name van Mixed Lions Club Hengelo o.v.v. "ML donatie kinderen Voedselbank 2019". Ieder bedrag is welkom en komt volledig ten goede aan de Voedselbank.

Gezond Schoolontbijt

TWENTE - Afgelopen week, van 4 tot en met 8 november, vond de 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt plaats. Door heel Nederland werd door ambachtelijke bakkers een gezond ontbijt voor basisschoolleerlingen verzorgd. Ruim een half miljoen kinderen mochten gezamenlijk genieten van een verantwoord ontbijt.

In Nederland nemen kinderen en volwassenen gemiddeld minder dan 5 minuten de tijd voor hun ontbijt. Dat maakt gezond én gezellig ontbijten lastig. Daarom was het thema van het Nationaal Schoolontbijt dit jaar: 'Neem de tijd voor je ontbijt!' De deelnemende bakkers onderstrepen graag hoe belangrijk dit is voor een goede start van de dag.

Voedingscentrum

Volkoren producten speelden de hoofdrol tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Zo bestond het ontbijt onder andere uit volkorenbrood, volkorenpuntjes en volkorenkrentenbollen. Aangevuld met hartig en zoet beleg, zuivel, groente, fruit en thee. Het ontbijtpakket voldoet zo aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Lesmateriaal

Basisscholen waren vrij om te kiezen op welke dag ze meededen met het Nationaal Schoolontbijt. De deelnemende bakkers zorgden voor de levering van de uitgebreide ontbijtpakketten én speciaal lesmateriaal (met onder andere animatiefilmpjes) op de gekozen dag. Daarmee is het Nationaal Schoolontbijt een gezond en leerzaam evenement!

Informatieavond de Grundel

HENGELO - Lyceum de Grundel is trots op haar gedegen onderwijs en kenmerkt zich door persoonlijke begeleiding en het aanbod van diverse aantrekkelijke activiteiten.

Gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs? Geïnteresseerde ouders zijn van harte welkom op de informatieavond op maandag 11 november 2019. U wordt op interactieve wijze door leerlingen en docenten geïnformeerd over het onderwijs. Lyceum de Grundel creëert een vertrouwde en veilige leeromgeving voor ieder kind. Zo is er in de brugklas eerst een wenperiode waarin de leerling intensief wordt begeleid door een mentor. Gestructureerde begeleiding door middel van de huiswerkklas is een belangrijk onderdeel. Ook krijgt u te zien hoe de lessen verrijkt worden door de inzet van de laptop. Leerlingen kunnen zo werken in hun eigen tempo en op hun eigen niveau. Lessen worden uitdagender en meer afwisselend. Ook zal de uitdaging die talentvolle leerlingen kunnen krijgen aan bod komen. Om 19.00 uur inloop, om 19.30 uur start de avond. Adres: Grundellaan 36 in Hengelo. Meer informatie: www.lyceumdegrundel.nl.